Relacja z otwarcia wystawy ArtStacja XVII – „Od uprawy do potrawy” - Najnowsze wydarzenia w fundacji Procuro
Relacja z otwarcia wystawy ArtStacja XVII – „Od uprawy do potrawy”
Tegorocznym motywem przewodnim wydarzenia było hasło „Od uprawy do potrawy”, które zachęciło młodych twórców do refleksji nad ekologią, pochodzeniem żywności oraz zdrowym stylem życia. Uczestnicy, poprzez różnorodne formy artystyczne, pokazali, jak blisko natura może być człowiekowi – również poprzez sztukę.
Wydarzenie otworzył Marek Obszarny, który z entuzjazmem powitał wszystkich gości, w tym patronów honorowych, przedstawicieli władz, partnerów projektu oraz – co najważniejsze – dzieci i młodzież z ośrodków i szkół biorących udział w konkursie. Głos zabrała również Prezes Fundacji ProCuro, Bożenna Dowgiałło, która oficjalnie otworzyła wystawę, podkreślając wagę połączenia sztuki z edukacją ekologiczną i zdrowotną.
Część artystyczna wydarzenia obfitowała w niezwykłe występy. Na scenie pojawiła się grupa taneczno-wokalna ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Caritas w Dobroszycach, prezentując pełną energii piosenkę „Warzywa i owoce”. Następnie grupa teatralna z Ośrodka nr 12 we Wrocławiu zaprezentowała wzruszającą scenkę „Naturalne witaminy”.
W ramach konkursu plastycznego i artystycznego przyznano liczne nagrody i wyróżnienia. Jury doceniło prace m.in. Alicji Obryckiej, Wiktora Haniczaruka, Mateusza Stołby i wielu innych utalentowanych uczestników. Nagrody główne zdobyli m.in. Hubert Grześkowiak, Lena Olszewska, Michał Sztech oraz Sofia Lukash. Każdy uczestnik otrzymał również upominek.
Nie zabrakło również wzruszeń – Weronika Pancerz i Hanna Guzowska zachwyciły publiczność recytacją autorskich wierszy, a grupa wokalno-artystyczna z Jaszkotla oczarowała piosenką „Jaszkogródek”.
Szczególne podziękowania i medale „Bo nam pomagasz” trafiły do osób oraz instytucji wspierających działalność Fundacji ProCuro. Wyróżniono m.in. Zachodnią Izbę Gospodarczą, Polski Związek Firm Deweloperskich, Studenckie Koło Naukowe Kuchni Molekularnej, Gospodarstwo Rolne M. Sznajder oraz Zespół Szkolno-Przedszkolny w Bielanach Wrocławskich.
Na zakończenie, goście zostali zaproszeni na poczęstunek i pokaz lodów z ciekłego azotu przygotowanych przez studentów Uniwersytetu Przyrodniczego. Każdy uczestnik mógł także spróbować lokalnych kiszonych przysmaków od Gospodarstwa Sznajder - promującego zdrową, ekologiczną żywność.
To był dzień pełen wzruszeń, uśmiechów i wspólnego celebrowania twórczości dzieci i młodzieży. ArtStacja po raz kolejny udowodniła, że sztuka integruje, inspiruje i daje przestrzeń do wyrażania siebie – bez względu na ograniczenia.
Wystawę można bezpłatnie zwiedzać do 11 maja.